Kehysriihipaketti: Eriarvoisuuden vähentämisestä noin 70 miljoonan kokonaisuus

12.04.2018

Eriarvoisuuden vähentämiseksi ja ensisijaisen etuuden korottamiseksi hallitus korottaa vähimmäismääräisiä päivärahoja (sairauspäiväraha, vanhempainpäiväraha, kuntoutusraha ja erityishoitoraha) työmarkkinatukea vastaavalle tasolle.

Tämä tarkoittaa noin 80e/ euron korotusta/ kuukausi vähimmäisiin päivärahoihin. Indeksikorotus olisi tuonut vain 8e/kk.

Hallitus kohdistaa kaikkein pienituloisimpien eläkeläisten takuueläkkeen korottamiseen 10 miljoonaa euroa. Takuueläkettä korotetaan noin  9e/kk. Takuueläkkeen saajien joukossa on myös nuoria työkyvyttömyyseläkeläisiä.

Hallitus alentaa lääkkeiden vuosiomavastuuta 5milj. eurolla. Tämä neuvotellaan työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Lääkekaton alentaminen, sairauspäivärahojen korottaminen ja takuueläkkeen nosto helpottaa kaikista heikoimmassa asemassa olevia.

Adoptiovanhemman vanhempainrahakausi pidennetään 233 arkipäivään lapsen hoitoon ottamisesta lukien. Vanhempainrahaoikeus myönnetään kaikille alle 18-vuotiaan lapsen perheen ulkopuolelta adoptoiville vanhemmille. Adoptiotukea korotetaan lisäksi 0,3 milj. euron vuosittainen määrärahalisäys.

Lapsen kanssa yksin asuvalle ja lapsesta yksin huolehtivalle äidille myönnetään oikeus isyysrahaa vastaaviin vanhempainpäivärahapäiviin.  Myös lapsen yksin adoptoivalle ja lapsestaan yksin huolehtivalle äidille myönnetään sama oikeus.

Monikkoperheen isän isyysrahakautta pidennetään, kun samalla kertaa perheeseen tulee useampi lapsi.  Yhdestä lisälapsesta isä saa aina 18 lisäpäivää. Isyysrahakauden kokonaispituus voi olla enintään äitiysrahapäivien lukumäärää vastaavat 105 arkipäivää.

Hallitus panostaa ylivelkaantuneiden aseman kohentamiseen vuositasolla yhteensä 5 milj. euroa, vuosina 2019–2022. Tämä kohdistetaan talous- ja velkaneuvontaan, ulosotossa tehtävään velallisten neuvontaan ja tuomioistuinkäsittelyjen nopeuttamiseen. Tästä varataan myös vuokra-asukkaiden talousongelmien ehkäisemiseen 1 milj. euroa vuosina 2019–2020. Talous- ja velkaneuvonnan resursseja lisätään 5 milj. euron lisämäärärahalla, jolla turvataan palvelun alueellinen saatavuus ja kehitetään velkaongelmia ennaltaehkäisevää yhteistyötä. Lisäresursseilla parannetaan viestintää talous- ja velkaneuvonnan palveluista. Ulosotossa lisätään neuvontaa, jolla pyritään auttamaan ensimmäistä kertaa taloutensa kanssa ongelmiin joutuneita. Samalla kehitetään talous- ja velkaneuvonnan sekä sosiaalityön välistä yhteistyötä.

Sotilastapaturmalakiin lisätään 2,5milj. euroa. Eli varusmiespalveluksessa loukkaantuneet tai menehtyneet saavat samat korvaukset kuin kriisinhallintatehtävissä loukkaantuneet tai kaatuneet. Korvaukset eivät tule takautuvasti voimaan. 
13.11.2020Sinisten varapuheenjohtaja Ari Prihti vaihtaa kokoomukseen
11.06.2019Sininen tulevaisuuden johtoon Kari Kulmala Rääkkylästä, puoluesihteeriksi Jari Turpeinen Outokummusta
05.03.2019Tiina Elovaara: Uudet tuulet pyyhkivät politiikassa niin Pirkanmaalla kuin koko Suomessakin - Siniset lähtee vaaleihin hyvillä mielin
08.01.2019Pirkanmaan Sinisten lista vahvistui naisilla
10.11.2018Unilääkäri Olli Polo lähtee ehdolle eduskuntavaaleihin sinisten listoilla Pirkanmaalla
10.11.2018Pirkanmaan Siniset asetti ensimmäiset eduskuntavaaliehdokkaansa - joukossa tunnettu yllätysnimi
10.11.2018Aamulehden verkkosivut 10.11.2018
07.09.2018Vanhusasiainvaltuutettu
08.05.2018Uusi puolue rakentaa omaa verkostoaan rinnan itsehallinnollisen Pirkanmaan kanssa
12.04.2018Kehysriihipaketti: Eriarvoisuuden vähentämisestä noin 70 miljoonan kokonaisuus

Siirry arkistoon »